Λέσχη Ανάγνωσης - Τετάρτη 21 Ιουνίου

Για τον Ιούνιο επιλέξαμε να διαβάσουμε το βιβλίο «Ικετηρία» του Παναγιώτη Ρίζου εκδόσεις Παπαδόπουλος.

«Ικετιρίγια»

Η συλλογή περιλαμβάνει 12 φανταστικές ιστορίες για πρόσφυγες, ικέτες, συνοριοφύλακες, θεατές, ικετευόμενους, εμπόρους, διακινητές. Οι ιστορίες αυτές συναγωνίζονται επάξια την οικτρή και τραγική πραγματικότητα των προσφύγων. Ο συγγραφέας δεν αναλώνεται στην καταγγελία κρατών και εξουσιών, ούτε σε διδακτισμούς κοινωνικού περιεχομένου.

Μια υπερρεαλιστική υπέρβαση της πραγματικότητας σε έναν κόσμο όπου το παράλογο κυριαρχεί. Όλες οι υποθέσεις είναι δοσμένες από τη ματιά των πρωταγωνιστών, είτε είναι οι ίδιοι οι πρόσφυγες είτε οι κάτοικοι των νησιών είτε οι έμποροι-διακινητές. Ο αναγνώστης μετά την κάθε ιστορία μένει με ένα αίσθημα ότι η ανθρώπινη φρίκη δεν έχει όρια. Η «Ικετιρίγια» (όπως πρόφεραν την «ικετηρία» οι πρόσφυγες στη γλώσσα τους), η ομώνυμη ιστορία, αναφέρεται σε παλιούς κώδικες επικοινωνίας που δεν ισχύουν πια, που καταστρατηγούνται καθημερινά.

Σε πολλά από τα διηγήματα το φανταστικό και το ρεαλιστικό συνυπάρχουν και συλλειτουργούν, βοηθώντας τον συγγραφέα να εκφράσει την απέχθεια και τον αποτροπιασμό του για τη νοσηρή αυτή πραγματικότητα. Η αφήγηση άλλοτε είναι ρεαλιστική και άλλοτε αγγίζει τα όρια της υπερβολής, της πιο ακραίας φαντασίας, αποδίδοντας επάξια τη φρίκη της οδυνηρής αυτής πραγματικότητας.

Τετάρτη, 21η Ιουνίου
18:30 μ.μ.

Καλεσμένος μας, 
ο συγγραφέας του βιβλίου
Παναγιώτης Ρίζος

Φιλικής Εταιρείας 12 & Τομπάζη 18, Χαλάνδρι
τηλ. 201 6820464
e-mail: vivliothiki@halandri.gr